петък, 4 януари 2013 г.

Пишат нов закон за местното самоуправление с повече права за хората в общините

Започна се Законопроект за предсрочно прекратяване мандата на Кметовете!!! 
УРАааа, Генерала ще е първата жертва!!!
Законът, за предсрочно прекратяване мандата на кметове и общински съветници, трябва да се промени и тогава няма да има това разграбване на държавата. Всичко, което сега е направено, по закон за ограбване от кметовете, трябва да се промени и същите грабители трябва да влязат в затвора. Генерала наш в затвора ще го вкарам и досието му ще изкарам, защото той краде и Сливен трябва да го разбере! Сливен премахна вълка от стола, а сложи вълчицата, която е заплодена от вълка и започна вълчетата да храни.
Генералната промяна ще започне от кмета Кольо банкета. Заради оплаквания от страна на граждани ще се променят и правилата за контрол върху дейността на кмета. Практиката обаче показва, че Кольо банкета напълни общината с военни пенсионери и свой адютанти от военните си времена. В законопроекта се предвиждат и нови правила за самите кметове и съветници. Трябва да  има връщане на закона за избор на кметовете на райони- да се избират от хората, а не да се назначават от “големия” градоначалник, Кольо банкета. Също така се коментира и предложението, номинираният за кмет да не е и водач на листа, защото като седнат на стола започват да крадат от народа. А след като бъде избран, съветниците да оборват предложенията му при мнозинство от 3/4. Една четвърт от комисиите  да бъдат управлявани от съветници от опозицията. Или тя да получи най-важните    места – например финансовата комисия. Гражданите ще имат думата при сделки за обществени имоти над 100 000 лева или на стойност над определен процент от бюджета на общината,  при определяне на имената на улици, при избора на почитните граждани и по други важни въпроси за местната общност.  Обмисля се да  бъдат разширени и опростени правилата  за провеждане на местни референдуми, споделят запознати.
Участието на хората в местната власт може да става по различни начини, включително и чрез обществени съвети, примерите в Европа в тази посока са много, коментираха експерти.
Идеята е в законопроекта да има отделна глава за гражданското самоуправление.  Освен че се предвижда гражданите да могат да отзовават съветник, кмет и кмет на кметство, ако не са доволни от работата му и  независимо от периода в мандата им, те ще могат и да стопират решения на съветниците и кмета, извън определените от законите норми.
Как става отзоваването на общинските съветници, които досега си тръгваха след неизвинени отсъствия от три поредни заседания или общо пет за годината?! Практиката обаче показва, че единици се разделят с поста си по този параграф. Заради оплаквания от страна на съветници ще се променят и правилата за контрол върху дейността на кмета. Общинарите и гражданите да имат права и да разполагат с  механизми да търсят отговорност от кмета Кольо банкета.  Да имат правомощия общинарите и гражданите за селските кметове, които по закон са избираеми, но пък нямат никаква реална власт от Кольо банкета. Промени ще има и за работата на администрацията, която е на Кольо банкета. При ясно разписани правила гражданите ще могат да отзовават кметове, съветници и цели общински съвети. Това предвижда нов законопроект за местното самоуправление, който се изработва от експерти на правителството и екип  на Националното сдружение на общините.
Идеята в законопроекта е да има отделна глава за гражданското самоуправление.  Освен че се предвижда гражданите да могат да отзовават съветник, кмет и кмет на кметство, ако не са доволни от работата му и  независимо от периода в мандата им, те ще могат и да стопират решения на съветниците, извън определените от законите норми.



Кмете, ти отговори на тези въпроси, защото оставката ти ще бъде поискана и досието ти изкарано!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар